Teater

I skolans handlingar berättas redan under höstterminen 1680 om teaterverksamhet. Den 22 augusti begärde herr Roland Fontelius pengar ur Gymnasiets kassa för att uppföra en komedi över ”Gymnasio de Penelope”. Fem dagar senare hade inspektors godkännande till att uppföra komedin kommit och herr Roland fick sina 24 daler kopparmynt. Teater ansågs av skolan som en fostrade del i gossarnas utbildning och de fick stifta bekantskap med de gamla klassikerna men också med nyare verk. De flesta av dessa är nu glömda men de hade ofta till syfte att bygga upp elevernas moral.

Vid kollegiesammanträdet den 17.2.1802 klagas det på att den gamla skolbyggnadens skick var under all kritik. Gymnasiet hade redan 1791 fått löfte om 2000 Rd som skulle tas ut som ”nöjesskatt” från Comedie-Huset, men efter 11 år hade man inte sett något av detta. Gustav IV Adolf hade dessutom förbjudit teaterföreställningar i städer med gymnasier så man såg detta förbud som ett hot mot skolans ekonomi varför man bad om att få göra ett undantag från förbudet för utbildningens och skolhusets bästa.

Små dramagrupper vid Vasaskolan har sedan länge funnits i svenska men en mer avancerad och systematisk utbildning inom detta område kom 1988 genom grenen Cirkus och varieté. Nu utbildar vi elever för teatern vid skolan men inte för den klassiska teaterscenen utan i stället för det mer humoristiska genrens, cirkus, clown och varieté.

Från A till Ö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *